Ervaring maatjesproject Humanitas

Wij werken samen met Humanitas voor het maatjesproject en voor meerdere gezinnen is er al een maatje geweest die met de kinderen buiten school samenwerkte. Dit is de praktijkervaring van een vrijwilliger van het maatjesproject met Taalschool de Kameleon:

“Samen met mijn maatje hebben we verschillende boeken gelezen. Daarnaast hebben wij spelletjes gespeeld die de taalontwikkeling bevorderen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn, samen knutselen, buiten gespeeld en twister met klanken gespeeld. Wij zijn het huis gaan rondlopen en voorwerpen benoemd in spelvorm. Mijn maatje heeft taal- en spellingsspellen gespeeld op www.spelletjesplein.nl en werkbladen gemaakt over verschillende vakgebieden.

Wij beginnen de dag altijd met een goed gesprek. Bij elk bezoek zorgde ik ervoor dat het broertje en zusje van mijn maatje altijd meededen en betrokken raakten bij de activiteiten. De moeder deed ook gezellig mee met het benoemen van voorwerpen rondom het huis.

Ervaringen waarbij de groeispurt van je maatje van dichtbij kunt zien, zijn voor mij de beste ervaringen. Het zijn momenten waarbij je beseft dat de tijd en energie die je steekt als vrijwilliger echt waardevol is.”

Een andere ervaring vanuit de praktijk:

“Het is een prachtige ervaring waarbij je niet alleen je maatje helpt de Nederlandse taal, maar ook band opbouwt met het gezin. Ik vond het prachtig om de cultuur mee te maken, de gastvrijheid is eindeloos.

Ik begin de middag altijd met samen uit een boek lezen. Tijdens het lezen hebben wij het vaak over de woorden dien in tekst staan. Vervolgens spelen wij een spel waar de Nederlandse taal in gebruikt wordt. Dit even ter ontspanning/ Daarna doen wij nog samen de rekeningopdrachten nalopen waarbij wij nalopen en kijken wat moeilijk was. Als afsluiting mag mijn maatje zelf een activiteit kiezen, zoals voetballen of tekenen. Het hele gezin doet mee met de lessen en de spelletjes.”

Inschrijven bij onze school

Wil je naar Taalschool de Kameleon? Heb je vragen over de school? Neem dan contact op met Tanja Blok. Zij is de intern begeleider. Op maandag en donderdag kan je bellen naar: 0181-623007. Je kan ook e-mailen naar: Voor de inschrijving hebben wij het ID-bewijs en de zorgpas nodig. Als je geen Nederlands spreekt, dan is het fijn als je een tolk meeneemt.

هل تريد الذهاب إلى Taalschool de Kameleon؟ هل لديك أسئلة حول المدرسة؟ اتصل بـ Tanja Blok المشرف الداخلي. يمكنك الاتصال على الرقم 0181-623007 يومي الاثنين والخميس. يمكنك أيضًا إرسال بريد إلكتروني إلى: للتسجيل ، نحتاج إلى بطاقة إثبات هوية وتأمين صحي. إذا كنت لا تتحدث الهولندية ، فمن الجيد أن تجلب مترجمًا.

Do you want to go to Taalschool de Kameleon? Do you have questions about the school? Then contact Tanja Blok the internal supervisor. On Monday and Thursday you can call: 0181-623007. You can also e-mail to: For the registration we need ID-proof and health insurance card. If you do not speak Dutch, you can bring an interpreter.

Schrijf je nu in bij de Kameleon